tipsat och klart in i minsta detalj

Belysning

Lys upp din regnummerskylt

LED.

Lysdiod (eller LED, från engelskans Light Emitting Diode) är en ljuskälla baserade på halvledarmaterial som utstrålar inkoherent ljus inom ett smalt ljusspektrum då elektrisk ström flyter i framåtriktningen.

Lysdioden uppfanns av ryssen Oleg Vladimirovitj Losev i mitten av 1920-talet. Den första kommersiella lysdioden med synligt (rött) ljusspektrum utvecklades 1962. Snart skapades även gröna dioder, och i början av 1970-talet hade man färger även i den gul-orange färgskalan.

Flera forskare började därefter fokusera på att försöka skapa det mer energirika blåa ljuset, då man med detta skulle kunna åstadkomma vitt ljus. Det kan ske på (åtminstone) två olika sätt, antingen genom direkt additiv färgblandning med rött och grönt och/eller gult (som i en OLED-display), eller genom att låta de energirika fotonerna i det blåa ljuset excitera ett fosforskikt som i sin tur ger det önskade vita ljuset (som i de flesta LED-lampor för hemmabruk). Den blåa lysdioden krävde dock trettio år av utvecklingsarbete för att bli så effektiv och lätt att tillverka att den kunde bli en kommersiell produkt, något som belönades med Nobelpriset i fysik 2014.

Riktigt avancerad belysning som med åren gått och blivit lätt tillgänglig för allmogen och för allsköns ändamål. Därtill Snygg belysning med bra färgtemperatur (ca 6000k) har LED kommit att lämpa sig utmärkt till upplysning av än det ena och än det andra och nu på senare tid har teknologin letat sig till regnummerskyltar, dvs helt vanlig skyltbelysning.

Vi lever i underbara tider när tockna därninga teknologiskt avancerade ting är lätt – och billigt – tillgängliga för alla och envar. LED regnr belysning vare här!